Level Up Ballooning
  • Is ballonvaren veilig?

    Van alle luchtsporten is ballonvaren statistisch de veiligste. Luchtballonnen en piloten zijn onderworpen aan strenge veiligheidsnormen en reglementering, opgelegd door het DGLV. De piloot moet zich strikt houden aan bepaalde limieten en rekening houden met de weersomstandigheden.

  • Kan iedereen meevaren? Is er een leeftijdslimiet?

    Iedereen met een normale lichamelijke conditie kan meevaren, jong of oud, angsthaas of haantje de voorste. Een maximum leeftijd is er niet. Belangrijk is wel dat je tot 1,5 uur kan staan. Als er twijfel bestaat over de lichamelijke geschiktheid of de gezondheid bespreken wij dit graag vooraf.
    Kinderen kunnen meevaren vanaf een lengte van 1,10 m. Minderjarigen jonger dan 12 moeten vergezeld worden door een volwassene.
    Bij zwangerschap adviseren wij je om niet te ballonvaren. Graag maken wij na de bevalling een nieuwe afspraak.

  • Wat als ik hoogtevrees heb?

    Mensen met hoogtevrees stappen misschien met een klein hartje in de ballon, maar hoeven niet bang te zijn. De eerste vijf minuten doen misschien wat vreemd aan, maar dat is voor iedereen zo. Nadien geniet je net als je medepassagiers met volle teugen van het speciale gevoel dat ballonvaren geeft en van het magnifieke uitzicht.

  • Welk weer moet het zijn?

    Als voorbereiding op iedere vaart vraagt de piloot de weersvoorspellingen op. Indien de weersomstandigheden niet goed zijn wordt er niet opgestegen. Risico's worden niet genomen. Een luchtballon is immers totaal afhankelijk van de wind. Zo mag het niet te hard waaien, want dan wordt de ballon moeilijk controleerbaar. Geen wind is ook geen goede zaak. Want stel je voor dat de ballon stilvalt boven bos of stad en het gas is bijna op. Voorts moet de zichtbaarheid goed zijn. Dan kun je voluit genieten van het uitzicht. Er wordt ook niet gevaren bij regen of kans op onweer.

    De weersomstandigheden moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

    • windsnelheid aan de grond minder dan 18 km/u
    • bovenwind op 150 meter hoogte minder dan 30 km/u
    • zichtbaarheid meer dan 3000 meter
    • wolkenbasis hoger dan 300 meter
    • geen buien in een straal van 15 km omwille van turbulentie
    • geen regen
  • Wanneer weet ik of de geplande ballonvaart doorgaat?

    Voor een avondvaart bellen we je tussen 13 uur en 14 uur. Voor een ochtendvaart bellen wij de avond ervoor. Vroeger kunnen we niet afspreken omdat wij pas definitief beslissen op basis van de laatste meteogegevens.

  • Wat als de ballonvaart niet doorgaat?

    Indien op de afgesproken dag de weersomstandigheden ontoereikend zijn wordt onmiddellijk in onderling overleg met de passagiers een nieuwe datum afgesproken.

  • Hoe laat spreken we af op de startplaats?

    Omwille van thermiek kan een luchtballon tijdens de zomerperiode (vanaf april tot en met oktober) enkel opstijgen in de vroege ochtend, net na zonsopgang, of 's avonds, een paar uur vóór zonsondergang. Tijdens de winterperiode (vanaf november tot en met maart) kan, bij rustig weer, de ganse dag door gevaren worden. Dan is er bijna geen thermiek.

    Onderstaande tabel geeft je een idee van hoe laat wij ongeveer op de opstijgplaats zullen afspreken. Het opstijgen zelf is ongeveer 45 minuten later, zowel bij de ochtend- als avondvaarten. En de belevenis duurt ruim 3 uren.

    Periode Ochtendvaart Avondvaart
    1 - 15 april +/- 7u15 +/- 18u00
    16 - 30 april +/- 6u45 +/- 18u30
    1 - 15 mei +/- 6u15 +/- 18u45
    16 - 31 mei +/- 6u00 +/- 19u15
    1 - 15 juni +/- 5u30 +/- 19u45
    16 - 30 juni +/- 5u30 +/- 19u45
    1 - 15 juli +/- 5u30 +/- 19u45
    16 - 31 juli +/- 6u00 +/- 19u15
    1 - 15 augustus +/- 6u15 +/- 18u45
    16 - 31 augustus +/- 6u45 +/- 18u30
    1 - 15 september +/- 7u15 +/- 18u00
    16 - 30 september +/- 7u45 +/- 17u30
    1 - 31 oktober +/- 8u15 +/- 16u30

     

  • Hoe lang duurt een ballonvaart?

    Elke vaart is een unieke belevenis waar we geen exacte tijdsduur kunnen opzetten. Van begin tot einde duurt alles ongeveer 3 tot 4 uren. Eerst is er een korte briefing, gevolgd door een ballonvaart van minimaal 1 uur. Na een veilige landing en het inpakken van de ballon maak je een unieke ballondoop mee. Elke passagier ontvangt als aandenken een certificaat met de vaartgegevens en we praten nog even na bij een drankje. Ballonvaren is dus ruim 3 uren intens genieten!

  • Welke kledij trek ik aan? Is het koud daarboven?

    In een ballonmand is het niet kouder dan op de begane grond, ook niet tijdens de winter. Sportieve vrijetijdskledij, alsof je een natuurwandeling gaat maken, is het meest geschikt voor een avontuur met de ballon. In de zomer verkies je best een paar stevige schoenen, terwijl in de winter en bij ochtendvaarten laarzen het meest aangewezen zijn. Voor dames zijn hoge hakken niet zo handig. Ook een petje of hoedje zijn geen overbodige luxe.

  • Mag ik een fototoestel of camera meenemen?

    Natuurlijk, tijdens een ballonvaart valt er altijd heel wat te zien. Neem dus gerust je fototoestel of videocamera mee. Wij raden je wel aan een opbergtas mee te brengen voor tijdens de landing.

  • Waar landen we?

    Het spannende en charmante aan ballonvaren is dat we steeds weten waar we opstijgen, maar nooit waar we gaan landen. Dat hangt volledig af van de windrichting en de windsnelheid. Deze kunnen bovendien variëren met de hoogte en tijdens de duur van de ballonvaart. Een vaart van 1 uur brengt ons ongeveer 20 km ver, soms meer, soms minder.

  • Hoe kom ik na de ballonvaart terug thuis?

    Aan de passagiers wordt gevraagd te zorgen voor een eigen volgwagen. Deze wagen kan tijdens de ballonvaart de terreinwagen van het ballonteam volgen. Op deze manier kunnen familie en vrienden de vaart volgen vanop de begane grond. Na de vaart kan je van op de landingsplaats rechtstreeks huiswaarts keren. Indien het niet mogelijk is om een eigen volgwagen te voorzien, laat dan vooraf iets weten en samen vinden we zeker een oplossing.

  • Kan ik ballonvaren tijdens de winter?

    De winterperiode (vanaf november tot einde maart) is een rustige periode voor ballonvaarders. Maar ook dan kan aan ballonvaren gedaan worden. Tijdens deze wintermaanden kunnen de passagiers echter geen eigen datum kiezen. De kans dat het op de afgesproken dag goed "ballonweer" is, is immers veel kleiner dan tijdens de maanden april tot en met oktober. Daarom gaan wij met een “winterlijst” te werk. Wanneer wij op vrijdagavond via de weersvoorspellingen vaststellen dat er tijdens het weekend goed ballonweer aankomt, nemen wij telefonisch contact op met de mensen van deze winterlijst. Vanzelfsprekend is dit volledig vrijblijvend. Heb je al plannen, dan bellen wij gewoon de volgende passagiers van de winterlijst. Vaarten over witgerijmde of besneeuwde landschappen zijn unieke belevenissen. Bovendien is de zichtbaarheid over het algemeen zeer goed. En tijdens de ballonvaart is het, door de aanwezigheid van de brander, niet kouder dan op de begane grond. Vanaf begin april kan je terug een vaste datum voor jouw ballonvaart reserveren. Dan start trouwens het nieuwe vaarseizoen.

  • Ben ik verzekerd?

    Je hoeft zelf geen verzekering af te sluiten. Al onze passagiers zijn gedurende de vaart degelijk verzekerd. Onze polis biedt de meest ruime dekking op de markt. Kostbaarheden neem je mee op eigen risico. Maar wees gerust ... ballonvaren is helemaal niet gevaarlijk. Bij Level Up Ballooning ben je in goede handen.

  • Hoe kan ik een ballonvaart boeken?

    Een ballonvaart kan je op verschillende manieren boeken. Je kan ons steeds bellen op 0495/327911, e-mailen of ons online contactformulier invullen. Het meest efficiënte is ons bellen. We kunnen dan direct een datum bespreken en de ballonvaart vastleggen. 

  • Kan ik een ballonvaart cadeau geven?

    Jazeker, wij hebben hiervoor een cadeaubon ter beschikking. Dit is een tegoedbon welke kan ingeruild worden tegen een ballonvaart. Deze bon is één jaar geldig. Verkochte bonnen worden niet teruggenomen door Level Up Ballooning.